Vikingatid på Apalbyskolan hösten 2011


Omkring 90 elever i årskurs 3, 4 och 5 deltog i projektet "Vikingatid". Utöver dessa elever som jag hade, så arbetade vissa elevgrupper på samma tema tillsammans med lärare på skolan. Här syns en elev som flätar.


Projektet gav information om vikingatiden ur ett flertal aspekter, som handelsvägar, erövringsfärder, plundringar, hur man levde hemma, vapen och redskap, vad man åt, hur man klädde sig, hur man bodde, runtecknen, material, hantverkskunnandet mm. Jag berättade och vi såg även en film.

Men framförallt tillverkade vi olika föremål efter inspiration från vikingatiden. Jag visade i första hand mjuk slöjd och metalltrådsarbete. Eleverna hade även möjlighet att arbeta i trä i träslöjdssalen. Basen för projektet var i syslöjden, och det var också där elevernas alster sedan visades upp i en utställning. Fotot visar ett av utställningsborden.


Här tillverkas en doftkudde av ylle med skvattram i. Denna växt har använts i vår forntid för att fördriva löss och mal.

Kallsmide av mässingtråd för dekorativa detaljer.

En läderpung och en bandflätning.


En doftkudde och en pung.


Denna pung har dekorerats vackert med smidda spiraler.


Eleverna har här gjort armband med namninskriptioner i läder. Vi använder runor där varje runa motsvarar en bokstav i nuvarande alfabet. Vikingatidens runor var färre till antalet än vårt alfabet. Så det går inte att använda endast de gamla runtecknen, för den som vill skriva fritt.


Bandflätningar i många olika färger kunde finnas på vikingarnas dräkter.


Detaljer från utställningsbordet.

En liten väska och en träkåsa.

Vargens mod och styrka väckte beundran hos vikingarna.

En elev har tillverkat en krigare med spjut.

I en parallellklass tillverkades en vikingaby.

Vårt projekt avslutades med att vi gräddade "vikingakakor" över öppen eld på skolgården. En kaka per elev, och 200 kakor gick åt. Flätade och varma havrekakor. Enligt uppgift hade eleverna aldrig ätit så goda kakor. Grillen är tillverkad efter förebild från vikingatid (och denna typ användes även på vikingaskeppen). Till hjälp vid elden hade vi en "modern vikingakvinna", som blev mycket populär.