Ekorren

Ratatosk hette den ekorre som klättrade upp och ner för världsträdet Yggdrasils stam, i den nordiska hedendomens mytologi. Den for med skvaller mellan örnen i trädets topp, och ormen vid dess rot.

Ekorrens svans är bara några centimeter kortare än dess kropp. Den här gnagaren bebor gärna gamla hackspetthål, men den kan också bygga risbon ute på trädens grenar. Vi har sett hur en ekorre, på vår hustomt, tog med sig en bit av en filtmatta upp till ett risbo på en tallegren. Den ekorren ville nog sova mjukt i sitt bo.

Som täcke under vintervilan tjänstgör förstås svansen, och den används också som luftroder, när ekorren hoppar mellan träden.

Ekorren var långt in på 1900-talet hårt jagad för skinnens skull. På 1600-talet användes ekorrskinn till underkläder, och hovet beställde skinn till "Hennes Majestät Drottningens Nattsärk".

Ekorren lägger upp förråd med nötter och kottar inför den kalla årstiden. 100 gnagda kottar om dagen är inget problem för en ekorre. Vissa ekorrar kan också specialisera sig på att äta fågelungar. I New York lär det vara så att ekorrarna är duktiga på att stjäla godis från godisautomater.

Tillbaka till startsidan Nya Barnhabiliteringen