Sothönan (L 39 cm) har det kanske tydligaste utseendet av slättsjöns fåglar. Arten anländer tidigt efter isens sköljning, och då börjar striden om reviren. Paren är aggressiva i försvaret av revirgränserna. De simmar i hotställning mot grannarna, med halsen nere, samt vingar och stjärtfjädrar i vädret. Ibland uppstår slagsmål, där näbbar och klor är vapnen. Efter häckningen blir sothönsen mer sociala, och ligger i grupper ute på vassarnas laguner. Där dyker de med ett litet hopp, efter växtföda på ett par meters djup, och flyter strax upp på samma plats. Förutom knoppar, blad och frön tas blötdjur och insekter. När sothönan startar en flygtur, springer den med plaskande fötter på ytan.

Se: En omisskännlig svartgrå fågel med lite bullig kropp, litet huvud, och en vit näbb med vit hornbläs. Nickar vid varje simtag. Rött öga. Stora gröna fötter med breda simflikar på varje tå.

Hör: Hörs ofta med flera olika typiska läten: ett hårt enstavigt upprepat "köck…köck…", ett genomträngande ljud som huggmejsel mot sten, "pitz".