Flodhästen

Flodhästen

Visste Du detta om flodhästen?

Det finns bara två arter av flodhästar. Vanlig flodhäst och dvärgflodhäst. Den sista är utrotningshotad och finns på några ställen i Afrika (främst Liberia). Vanlig flodhäst finns på många ställen i Afrika.

Dvärgflodhästen är ju inte liten precis, för den väger lika mycket som 2-3 fullvuxna karlar (uppemot 275 kg). Men i förhållande till den vanliga flodhästen är den liten. För flodhästen väger lika mycket som 2-3 bilar (uppemot 2,5 ton - i sällsynta fall dock 4 ton!). Endast elefanten och noshörningen är tyngre än flodhästen, av landdjuren.

När en kille ser en tjej som han gillar skarpt, brukar han inte gäspa. För det skulle ju hon tolka som att han var helt ointresserad av henne. Men människor och flodhästar är inte lika. En flodhästhanne som uppvaktar en hona gäspar så mycket han kan. Uppenbarligen tycker hon att ett stort gap hos hanen är väldigt intressant. Ju större, desto bättre...

Flodhästar svettas inte på vanligt sätt. Men när det blir varmt, så kommer det en oljig, rosa vätska genom huden. Denna har gett upphov till tron att flodhästen svettas blod. Men så är det alltså inte. Vätskan tjänstgör som en solkräm, den skyddar huden mot att bli bränd. Den gör också rent i sårskador.

Tillbaka till starsidan Nya Barnhabiliteringen