Igelkotten

Igelkottens pälsstrån är ombildade till taggar. Det kan finnas mellan 5000 till 8000 taggar på djuret. Taggarna är ett effektivt försvar mot de flesta rovdjur, om bara igelkotten hinner rulla ihop sig till en klotformad taggboll.

De insektsätande däggdjuren var de första däggdjur som utvecklades på jorden, och igelkotten kan härledas ner till utvecklingsformer som fanns för 200 miljoner år sedan.

Igelkotten äter gärna huggormar. När huggormen överger sin första försvarsstrategi, huggställningen, och försöker fly, springer igelkotten ifatt den och biter sig fast i ormens bakkropp. Taggarna är resta, så ormens hugg når inte igelkotten. Snokar får vara mera ifred. Kanske beror det på att snoken flyr direkt vid ett möte med en igelkott.

En art som äter igelkottar är berguven. Denna fågel kan svälja en igelkott, och i de flesta fall blir dess matsmältningsorgan otroligt nog inte skadad av de vassa taggarna.

Igelkottar ligger i vinterdvala, och idet utgör en skyddad plats exempelvis under en farstubro. Man kan hjälpa igelkottar genom att bygga små brädfodrade kojor utomhus, gärna intill en husvägg, dit man stoppar löv och torrt gräs. Inmatning kan ske med exempelvis rå strömming, och om igelkottarna trivs kan de bli bofasta året runt i kojan.

Tillbaka till startsidan Nya Barnhabiliteringen