Kamelen (och skallerormen)

Visste Du detta om kamelen?

Många tror att kameler och dromedarer har vatten i sina pucklar. Men det är inte riktigt sant. De har istället ett fett, som kan omvandlas till vatten, koldioxid och energi. En stor kamel kan bära 50 kg fett i puckeln. Det räcker normalt till flera månader utan mat eller vatten.

En jättetörstig kamel kan dricka 60 liter vatten vid samma tillfälle. Kamelen är specialist på att klara torra miljöer. Den bajsar så torrt att det går att elda med bajset direkt. Den har kraftiga njurar, så att det inte behövs så mycket vatten i kisset. Huden är tjock, så det avdunstar inte vatten genom den heller.

En kamel börjar svettas först vid en kroppstemperatur på 40,5 grader - en människa med en sådan feber lackar i svett. Kamelen klarar en vattenförlust på 40% av kroppsvikten, en människa klarar att förlora 14%. Kamelen är också det däggdjur som har ovala (ej runda) röda blodkroppar. Den formen motverkar att blodet stelnar vid hög temperatur.

När sandstormen ryker kan kamelen stänga sina näsborrar, och svepa ögonen rena med sina långa ögonfransar. Huden mellan tårna hjälper dessutom till, så att fötterna inte sjunker ner i sanden. Så kamelen kan nog sägas vara välutrustad för ökenvandringar.

Tillbaka till startsidan Nya Barnhabiliteringen