En gammal kinesisk sägen om tranmagi lyder så här:

Herr L hade ätit rejält med mat på värdshuset, och nu skulle han vidare. Det var bara ett litet problem. Han hade inga pengar att betala med. Men herr L var inte orolig. Han hade andra förmågor. Han skred långsamt och med högburet huvud fram till värdshusvärden, och började lägga ut texten. Demon-dödar-svärdet vajade i höljet vid hans sida, i takt med orden.

Herr L skulle betala sin skuld, inte med något så trivialt som pengar, utan genom att måla två tranor på väggen. Värden skakade först på huvudet, men kom sig inte för med att säga något. Det fanns en värdighet hos L som övertygade. Och strax hade L utfört sin väggmålning, och var fri att avlägsna sig. Konstverket kanske inte var vackert. Men det utstrålade en oförklarlig magi. Ryktet om målningen spred sig, och strax var värdshuset fullt av folk, som alla ville se målningen. Och många av besökarna passade på att beställa mat, de åt och funderade över målningen.

Nu har herr L verkligen betalat igen sin skuld med råge, tänkte värden, när han betraktade skarorna av nya gäster. Men i detsamma hördes ståtliga trumpetfanfarer från väggen. Och, tro det eller ej, målningens tranor bredde ut sina vingar och flög iväg och försvann. Det blev alldeles tyst i lokalen när detta mirakel skedde. Alla förstod att något stort inträffat, och att herr L måste ha ägt en gudomlig rang, som kunde skapa en sådan magisk bild.

Denna sägen, här fritt återberättad från ursprungsversionen, handlar om Lü-tung-pin. Han var en av de åtta odödliga i kinesisk mytologi, som ansågs bebo De lycksaligas öar. Tranan var hans attribut.

Digitalt original. Denna bild kan erhållas som signerad kvalitativ fotoutskrift på konstpapper. Längsta höjd/bredd ca 50 cm. Kan komma att tryckas upp i fler än ett ex. Pris inramad 2500 kr.