Lövängsskolan i Västerås hösten 2012
Bronsåldern

Ett 30-tal elever i årskurs 3 skulle börja lära in bronsåldern. I ett Skapande skola projekt berättade vi, Berit Mannberg och Gunnar Forsman, om denna tid för eleverna. Vi visade exempel på hornslöjd, och vi hade med oss ull, lin, läder och metalltråd. Projektet blev en introduktion till elevernas studier om bronsåldern.

Vi berättade om bronsåldern som streckgubbarnas tidevarv, eftersom hällristningar blev populära då. Vi berättade om vilka djur som jagades. På bilden blir elever förvånade över tyngden i ett älghorn.

Sedan blev det tillverkning av läderpungar. Bronsålderns folk hade förvaringsbehov, precis som vi.

Eleverna fick varsin läderbit. De fick hugga hål för linan, som de själva tvinnade av lingarn. De fick kallsmida en dubbelspiral, en form som ofta återkommer under denna tid. I pungen kan man förvara exempelvis björknäver, vilket är suveränt att tända brasan med.

Längst ner på den här sidan går det att läsa några omdömen från elever som var med i projektet.


Efter projektet lånade vi in väskor och pungar till en utställning med elevkonst, som visades på Galleri K i Västerås. Det var många besökare, som tyckte att eleverna hade gjort väldigt fina väskor.

Här nedan finns foton av de väskor som visades i utställningen.Vi bad även eleverna göra en skriftlig utvärdering av projektet. Här nedan följer några utdrag ur elevernas rapport. Vi konstnärer bugar och tackar för omdömena.