Sala ekodagar våren 2014
Ekologisk lek och återbruk

Sala arrangerar två ekodagar i maj, och 9 maj är vi på plats vid Aguélimuseet, för att ta emot dagisbarn från Sala. Vi, det är tre konstnärer från Västerås (Johnny, Berit och Gunnar), som kommer att fungera som ledare vid vissa aktiviteter med ekologiska förtecken denna dag.

En sådan här regnig dag, som det råkar bli, är det skönt att kunna ha utrustningen under bakluckans tak. Barn och lärare är välklädda inför utomhusaktiviteten. Barnen testar spontant våra huvor.

Detta är inte ett Skapande skola-uppdrag, men projektet har ett liknande upplägg.

Här jagar larven en entita...

...och ja, jakten lyckas! Men stopp ett tag, jagar verkligen larver efter entitor?

Vi bryter spontanleken för en liten genomgång av hur det fungerar i naturen. Och berättar om vem som äter vem i vårt rollspel. Barnen lyssnar uppmärksamt. Vi kör lite enklare regler än vanligt, för att det ska passa de unga aktörerna.

Så börjar rollspelet komma igång. Sparvhöken ska äta entitan, som äter larven, som äter björklövet. Nedbrytarna kan äta alla arter. I granen kan entitan söka skydd för höken. Kråkan och korpen stör sparvhökens jakt. Är man trött kan man vara gran, då behöver man bara stå still.

Två sparvhökar har revirstrider, och hotar varandra med fångstbanden. Banden har en tryckknapp som går upp vid för hård belastning, som säkerhet.

Här har en stolt nedbrytare fångat en entita. Två andra entitor har sökt skydd i granarna, så höken blir lottlös. Men titorna kan inte stå för länge i skydd, talar vi om, för då svälter de ihjäl.

Nu har höken lyckats fånga en entita. Och bakom dem står en nedbrytare som fångat en annan sparvhök. Alla fångster protokollförs, sedan kan både jägare och byte återgå till leken.

Här har en nedbrytare fångat en nedbrytare, som har fångat en nedbrytare, som har fångat en sparvhök. Protokollföraren får skriva så pennan glöder...

Även lärarna deltar i leken, vilket är ett bra stöd för barnen.

Två nedbrytare i tvekamp, en tredje närmar sig hotfullt. Entitan vilar i skydd av granen.

En nedbrytare fångar en larv. Vi protokollför och summerar fångsterna. Så bryter vi en kort stund för att berätta hur näringskedjan utvecklar sig.

Så tar jakten ny fart. Att det spöregnar bekymrar inte de här tuffa barnen.

Entitan är stolt över den fångade larven, och är ännu lyckligt ovetandes om den anfallande sparvhöken. Det gäller att hålla koll åt alla håll, hela tiden, för arterna i naturen.

En sista jakt, innan det är dags att gå in i värmen, och bygga med återvinningsmaterial.

Av emballagematerial som mjölkförpackningar, plastförpackningar, kartonger och annat som i dagligt tal kallas sopor, så har vi ordnat en liten återanvändningsverkstad. Här har ett hus vuxit fram, skapat av en ung byggherre.

Vi klipper och klistrar, det skapas många olika nya föremål, och det är intressant att höra hur barnen tänker sig att de ska fungera.

Att tillverka hattar och kronor blir snabbt populärt.

Här har ledaren för återvinningsverkstaden, Johnny Molton, skapat en vacker krona.

Men frågan är om inte denna kreation, som en av lärarna tillverkat, är ännu vackrare.

Här är en annan variant, som vinner stort på sin originalitet.

Och vad är detta, om inte en blivande fågelskådare! I alla fall är det en spännande kikare som han har konstruerat.

Vuxna och barn vill gärna bli fotograferade i näringskedjans huvor.

Många hus blir byggda, och på bordet växer en hel modellstad upp.

Varje hus har speciella egenskaper, som barnen berättar om. Och så här ser staden ut, när vårt ekoprojekt är klart för dagen. En varierande stad, där alla sopor återvinns på det ena eller andra sättet!