Sankt Iliansskolan i Västerås hösten 2012
Utställning / elevutsmyckning

Vid "Centrum för tvåspråkighet" hade jag ett 10-tal elever, som var ganska nyinkomna till Sverige. Uppgiften var att eleverna skulle göra varsitt självporträtt, målning på MDF-board 6 mm. Målningarna hade händer som greppade i varandra. Symboliken var tydlig. Gruppen hör ihop, och vi i klassen är en stark enhet. Alla har samma värde, oavsett nationalitet och bakgrund.

I planeringen av projektet ingick att målningarna ska komma upp på väggar i skolan, som ett elevkonstverk.

Vi var fyra konstnärer från nätverket NUVA, som arbetade samtidigt i olika elevgrupper på skolan, med helt olika projekt. Förutom jag, även Berit Mannberg, Alevtina Kuzub och Joaquín Rosell.

Eleverna fick såga på min figursåg i klassrummet, detta ska bli en hand.

Genom att hålla i elevernas händer får de känslan av att kunna styra arbetsstycket och bemästra en sådan här figursåg, samtidigt som jag har full koll på att de inte sågar sig i fingrarna.

Medan vi sågar händer i bakgrunden så får eleverna teckna på papper, som en förberedelse till målningsarbetet på skiva.

Skissarbetet hjälper eleverna att hitta form och färg för självporträttet.

Efter grundmålning med vit grundfärg så ska akrylfärg påläggas i minst två transparanta lager. Detta ger en levande yta åt bakgrunden. Här målas en vit grund till figuren, uppepå bakgrunden. De här eleverna kan ännu inte så mycket svenska, men genom att visa hur man ska göra, så fungerar det bra. De är följsamma och lyhörda.

När ett färglager har lagts på, så kan man snabba upp torktiden innan nästa lager med färg målas.

Här råder full koncentration på uppgiften, "hudfärg" har börjat läggas på...

...och sedan bemålas kläderna, helst med två lager med skillnad i nyansen, på så sätt får färgen liv.

Pappersteckningarna i färg är en god hjälp när skivorna målas.

Så här fina blev målningarna, när de var klara.

Här sitter målningarna uppsatta på Galleri K, Slottsgatan 17 i Västerås. De två översta raderna är från St Ilians klassen. Den undre raden är från en skola med svenska barn (Tuppkärrsskolan i Surahammar). Genom att kombinera de bägge klasserna på väggen, blir det en bra symbolik. Vi hör alla ihop, vi bor ju på samma jordklot!

Här avslutas projektet på Galleri K. I utställningen fick barnen se sina egna verk tillsammans med andra elevers verk. Vi kallade utställningen för "Arena för bildkonst Skapande skola", och tanken är att en sådan här utställning ska återkomma på galleriet varje år, i januari.

Vid utställningskalaset smakade det gott med saft och bullar. Eftersom det var så många elever från St Ilians så blev det två kalas, ett för de yngre eleverna, och ett för de äldre. En trivsam avslutning på ett inspirerande projekt!