Aktuellt och tillbakablickande på arbetsfronten


2019 startar med ett Skapande skola uppdrag i Köping, där vi målar med elever i en grundsärskola vid Skogsbrynsskolan. Elevernas arbeten visas senare i juni/juli på en barnkonst-utställning i Västerås Konsthall.

Under våren arbetar jag med en skulptur på temat "Väsen" till Ängelsbergs skulpturpark, ett skogsrå i betong. Utställningen pågår 25 maj - 22 september.

Arbetsresan till Öland i maj inställd pga konstproduktion.


2018 fortsätter konstnärsgruppen Gaia sina aktiviteter. Vi anordnar en föreläsning med kulturellt och kvinnligt perspektiv den 8 mars, på Galleri K, som blir mycket uppskattad: Helena Öberg, författare och litteraturvetare, med "Karins Magasin" som har blivit en välbesökt kulturscen i Västerås. Denna gång på Galleri K, alltså.

Gaia har en utställning på Galleri Målhammar, 28 april till och med 27 maj. Jag visar måleri.

Samlingsutställningen "Naturreservaten en konstnärlig hyllning" fortsätter med en utställning i Stenhuset, Surahammar. Vernissage 30 juni, utställningen pågår till och med 29 juli. Jag kommer att visa konst med inspiration från Naturreservatet Utterdalen.

Skapande skola har vi nu gett upp, mer eller mindre, efterfrågan på bildkonstnärer i projekten är mycket låg. Synd - för det är givande att arbeta med barn och ungdomar.

Arbetsresor till Öland i maj och till Gotland i september ställs in pga hög konstproduktion.

Hemma i ateljén arbetar jag under året intensivt med textil konst, betong, inför min separatutställning på Galleri K (nu Västerås Konsthall), med vernissage 3 november.


2017 är vi 7 kvinnor som bildar en konstnärsgrupp. Vi är alla med i Konstnärernas Riksorganisation Västmanland. Vi genomför vår första utställning tillsammans, i Västerås Konstmuseums Hörsal, med vernissagen på den internationella kvinnodagen 8 mars. Jag visar måleri.

Vi kallar vår grupp för Gaia (urmoder i grekisk mytologi). Vi har flera möten och organiserar oss allt starkare under året.

Arbetsresor sker med två veckor på Öland i maj och två veckor på Gotland i september. Som vanligt fricampar vi i naturen under dessa arbetsresor, en ny nattplats varje natt. Vi (Gunnar och jag) sover i folkvagnsbussen.

Hemma i ateljén arbetar jag med textil skulptur och måleri. En separatutställning i november 2018 närmar sig.


2016 arbetar jag med en utomhusskulptur "Eldfågeln". Den utgår från den stora skogsbranden 2014. Jag använder sten som sprängts av hettan i brandområdet. Min textila eldfågel "lyfter" i vinden och lämnar ett stort ägg (i betong). Symboliserar en ny början. 28 maj sker invigningen av sommarutställningen i Ängelsbergs skulpturpark, där "Eldfågeln" ingår.

I april genomför vi ett Skapande skola projekt på Fryxellska skolan i Västerås, ekologisk lek och gestaltning + tecknande av fåglar. I oktober gör jag ännu ett Skapande skola projekt, Demokratiövningar, på Bjurhovdaskolan i Västerås.

Jag deltar även i utställningen Konst åt alla, på Karbennings Bygdecenter i september.

Arbetsresorna blir till Öland och Gotland, där nya upplevelser alltid väntar. I ateljén arbetar jag med måleri och textil skulptur.


2015 fortsätter samlingsutställningen "Naturreservaten en konstnärlig hyllning" med en utställning vid Tidö slott, i Stenladan. Jag deltar med målningar inspirerade av Naturreservatet Lappland i Västmanland. Utställningen är öppen 30 juni-9 augusti.

Arbetsresor sker till Öland och Gotland. Hemma vid ateljén arbetar jag mest med betong och måleri, för kommande utställningar.


2014 fortsätter samlingsutställningen "Naturreservaten en konstnärlig hyllning" med en utställning i Virsbo konsthall, samt två i Köpings konsthall (med ett halvårs mellanrum). Vid andra tillfället i Köping visas förstås inget av konstverken som var med i första utställningen.

Skapande skola - projekt sker i Hällbyskolan, Grundskolan Äventyret, Skepparbacksskolan och Rotundaskolan i Västerås.

Arbetsresor sker till Öland och Gotland. Hemma i ateljén arbetar jag mest med måleri.


2013 deltar jag i samlingsutställningen "Naturreservaten en konstnärlig hyllning". Utställningen visas på Galleri K i Västerås och på Geddeholms herrgård - café. Samlingsutställningarna "Sommarsalong konsthantverk" på Galleri K och "Tema skog" på Stenhuset i Surahammar är andra utställningar jag deltar i.

Inom Skapande skola sker projekt i Galleri K, Skepparbacksskolan, Bjurhovdaskolan och Barkaröskolan i Västerås. Samt i Nyckelbergsskolan i Köping.

Arbetsresor sker till Öland och Gotland.


Hösten 2012 blir intensiv inom Skapande skola. Uppdrag av varierande längd sker på Nyckelbergsskolan i Köping, samt Lövängsskolan, Hällbyskolan, Sankt Iliansskolan och Mistelskolan i Västerås.


Sommaren 2012 ägnas åt inspirationsresor till bl a Öland, och jag målar i ateljen. På Konstnärsföreningen Galleri K i Västerås deltar jag i en Sommarsalong med konsthantverk. Förberedelser sker inför höstens Skapande skola uppdrag.


Våren 2012 utför jag Skapande skola - projekt på Önstaskolan och Skepparbacksskolan i Västerås, och Tuppkärrsskolan i Surahammar. Det blir lite färre uppdrag på våren, och då satsar jag mer på eget skapande, måleri och textilarbeten.


Hösten 2011 har jag haft Skapande skola projekt i Västerås på följande skolor: Emausskolan, Apalbyskolan (2 olika projekt), Rösegårdsskolan och Bäckbyskolan. Det blev intensivt med så många projekt. Samtidigt roligt att träffa så många elever som visat intresse för de estetiska perspektiven i skolan. Vi jobbar vidare på att utveckla våra Skapande skola projekt!


Under sommaren 2011 förbereder jag för höstens Skapande skola - projekt. Nya ämnen är "Vikingatid" och "Demokratiövningar". En arbetsresa till Öland är inbokad. Vi passar även på att organisera våra arbetsrum, för att bli mer effektiva i jobbet. En annan intressant sak är att jag ska ut till ett äldreboende och berätta om vikingatiden, med bilder och sägner, samt göra något ätbart till de boende på en vikingagrill (en modell som fanns på båtarna).


Under våren 2011 arbetar jag tillsammans med Gunnar Forsman i Skapande skola - projekt (Skepparbacksskolan, Bäckbyskolan). Jag kommer att fortsätta sy huvor till projektet Ekologisk lek och gestaltning, och vi satsar starkt på att marknadsföra projektet och oss själva inom Skapande skola, bl a genom att ge information till lärare i en rad skolor. Jag håller även i en ABF-kurs i måleri för unga, på Culturen i Västerås.


Under hösten 2010 arbetar jag tillsammans med Gunnar Forsman på Apalbyskolan och Ormkärrsskolan i Västerås, i Skapande skola - projekt. Jag har sytt massor av huvor som eleverna trär på sina huvuden, föreställande olika arter i en näringskedja. Det här rollspelet som vi leder utvecklas hela tiden, och nya masker tillkommer. Efter rollspelet har vi tillverkning med eleverna, på samma tema.

Vi deltar också i ett projekt initierat av KRO/KIF och konstkonsulentverksamheten i Västmanland. Det handlar om Bild och Formkonstnärer inom Skapande skola. Bra projekt ska belysas, seminarier hållas, och en pedagogisk utbildning för konstnärer inom Skapande skola, på nationell nivå, kan komma att bli ett resultat av projektet.


Under sommaren 2010 kommer jag att arbeta med förberedelser inför höstens Skapande skola - aktiviteter. Jag har i juli varit på arbetsresa till Kina. En arbetsresa till Öland finns inplanerad. Jag kommer också att fortsätta arbeta för att kunna ta emot kurser i vårt hem på Ringspinnargatan 9 i Västerås. Och i min vävstol finns en gobeläng uppspänd.

På denna sida kommer jag att undan för undan lägga ut aktuell info om mitt konstnärsskap och vad som händer på arbetsfronten. Välkommen tillbaka!


Tillbaka till Berit Mannbergs startsida