När kråkkött smakar bäst

RYSKA KRÅKOR PÅ HEMFÄRD

4 mars. Vi besöker Asköviken, för att avläsa hur långt våren har kommit. Det är en solig dag med svaga vindar, temperaturen ligger strax över noll. Sedan någon vecka hörs sånglärkors lockläten över ängar och åkermarker. Grågäss har anlänt i hundratal och gör ständiga överflygningar, kanske för att hitta öppet vatten. Men än så länge är det fruset.
Bland grågässen finns en del små sällskap av sädgäss. Om någon vecka kommer Asköbäcken att svämma över av smältvatten, och då lär ängsmarken närmast att fyllas av gåskroppar. Vattnet ger åtkomsten till deras vegetabiliska diet.

Två nyanlända tofsvipor flyger över ängsmarken, med löfte om att det kommer en vår även detta år, trots att mörka krafter startat ett vansinnigt krig i Europa. Men framtidens ljus kommer obevekligt att segra över mörkret, även ett år som detta.

En gröngöling ropar flitigt bortifrån Lövsta by, också det ett vårtecken. Men annars tycks våren, just denna dag, ligga på paus. Mest är det vinterkråkor som far omkring, på span efter något ätbart. Kråkan blir för oss dagens karaktärsart vid viken. Och det är inte det sämsta.

”Mars kråka är inte god att råka”, heter det i ett gammalt talessätt från Närke. Mot det står en uppteckning av Fale Burman från Jämtland: Kråkorna ”...tros hafva välsmakande kött i mars, fast den sedan ej duger äta.” (Se teckning!). I mellersta Sverige kallades kråkan ibland för ”bondorre”. Daniel i Långbråten, Värmland, lär ha tyckt mycket om att äta kråka, och myntade begreppet ”Kråka i mars är lika god som orre i april.”.

Så, var kråkan god att råka i mars, eller inte, i det gamla bondesamhället? Hos fattiga torpare och småbönder rådde ofta hungersnöd i stugorna vid den här tiden på året. Förråden var tömda. Mötet med en mörk och kraxande kråka nära bostaden kunde uppfattas som ett olyckstecken. Om ”Kråkan siunger på taket, therföre skall någon dö i huset”, anges till exempel i en reserapport från Bohuslän år 1749, av Carl Fredrik Qvistberg.

Å andra sidan tycks det otvetydigt ha varit så, att kråkköttet smakade bättre i mars, än under andra delar av året. Därför var det många ur allmogen som i mars sköt kråkor, eller fångade dem med agnad krok, för att dryga ut maten till familjen. Och då blev kråkmötena i mars något gott att längta till.

Varför kråkorna ansågs ha fetare kött i mars, kan ju vara svårt att förstå. De kvarstannande kråkorna torde ju liksom människorna haft svårt att livnära sig under vintern, och magrat. En förklaring kan ju vara att de kråkor som valt att dra söderöver under hösten, återvände under mars. Kanske var de då vid bättre hull än de kvarstannande kråkorna?

Hur som helst är jag ingen Krákukarl, så kallades de vikingatida människor som kunde tyda framtiden med hjälp av kråkornas beteende. Men jag kan ändå inte låta bli att göra en notering. Flera av de kråkor vi ser idag, kan förväntas sträcka vidare österut. Kråkorna i Finland är partiella flyttare, speciellt de från nordliga landsändar kan ta sig via Ålands hav till Sverige och ända bort till Storbritannien, för att övervintra. Och nu pågår kråksträcket tillbaka mot hemmamarkerna.

Det kan inte uteslutas att en del av de kråkor vi ser idag är ryska kråkor. De lämnar nu främmande land, för att flyga vidare hem till Ryssland. De har insett att det är det bästa sättet för dem att få ett framtida gott liv. Och i dessa tider ligger det något djupt symboliskt i detta.

Kanske är jag en Krákukarl, trots allt.

Blyertsteckning, 57 x 39 cm