Naturskolan Asköviken

Ledad fiskgjuse av trä

Ibland kan det vara mer befogat att prata om konstnärlig utrustning, hellre än konstnärlig utsmyckning. Mina träfåglar och träfiskar till Naturskolan Asköviken utanför Västerås utgör ett sådant exempel. Naturskolan har ett stort centralt rum, där skolbarn från regionen får undervisning om fågel- och djurlivet vid viken. En typisk dag börjar med att guiderna har en genomgång vid en landskaps - modell med besökande klass, om vad man kan förväntas se under efterföljande exkursion. Då kommer trämodellerna väl till pass. Trämodellerna kan betona artkaraktärer som man måste lägga märke till i fält.

Under fiskgjusen på bilden hänger en gädda. När besökaren lägger sina händer på gäddan, börjar fiskgjusen ovanför att ryttla - och vips så har man förklarat en del av en näringskedja! Inte blir det sämre av att skolbarnen ofta får se detta scenario live under den efterföljande exkursionen.

 

Hornuggla av träI rummets mitt står en grov tallstam från golv till tak. På den vistas diverse fåglar i målat trä. Här syns en hornuggla, som har gjort sig lång och smal, för att ungå upptäckt.

 

 

 

 

 

 

En mindre hackspett sitter också på stammen. Skolbarnen kan känna på de flesta av de här fåglarna, och får på så sätt en oöverträffad upplevelse av de olika arternas särdrag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rördrom av trä, i trä-vassRördrommen står i kamouflage - ställning i vassen, allt gjort av trä.

 

Här kommer du till bildarkiv med fler foton på trämodellerna.

Galleri 1
Galleri 2
Galleri 3

För ytterligare information om Naturskolan Asköviken, gå till skolans hemsida!

Tillbaka till Gunnar Forsmans startsida